Speelnatuur

Kinderen en volwassenen prikkelen en in contact brengen met natuur en cultuur. 

Vergroeningsprojecten

van speelplaatsen en publieke ruimtes

Ontwerpfase

Tijdens het ontwerpen ligt de nadruk op de uitvoering, beheer en opvolging.

Een ontwerp bestaat voor ons uit een plan met plantenlijst en een beheerboek.
Het plan is een samenwerking waar onze visie en die van de klant elkaar ondersteunen.
Naast het plan hechten we veel belang aan het beheerboek. Hierin omschrijven we een geraamd beheer en de visie, doel en leerkansen van elk object. Dit is een interactief document.

Uitvoering

Het uitvoeren van het ontwerp nemen we graag mee voor onze rekening. Wij zijn ervan overtuigd dat dit ten goede komt van de gewenste kwaliteit en resultaat van het project. We kunnen sneller inspelen op veranderingen op het terrein, alsook de terugkoppeling en feedback. Bovendien stelt ons dit in de mogelijkheid om het uitvoeringsproces zo participatief mogelijk te maken (bvb door middel van workshops) op maat van de opdrachtgever. Hierdoor betrekken we de gebruikers van de speelgroen welke bijdraagt tot het draagvlak van het project.
Voor de uitvoering werken we samen met andere gespecialiseerde collega’s.

Materiaalkeuze

Wij kiezen voor duurzame materialen waarbij we kiezen voor composteerbare materialen, inerte recup materialen en materialen van lokale oorsprong. Voor het plantgoed kiezen we voor een inheemse beplanting en zoveel als mogelijk plant van hier gecertificeerd.

Speelhout

Wij maken ook speelconstructies met duurzaam hardhout van Belgische bodem. Hier gaan we zo lokaal mogelijk. Het hout is afkomstig van stormschade, dunningen, bomen op risicovolle plaatsen, bomen die om de een of andere reden gekapt moesten worden welke we graag een tweede leven als speelhout willen geven in plaats van brandhout. Wij laten ons steeds leiden door de natuurlijke vormen van het hout bij het maken van de constructie.

Naast de speelconstructies met rondhout, maken wij ook boombanken. Ideaal als natuurlijke zit, hang en klauterelement op een speelplaats.

Verder maken we ook picknickbanken op maat. Deze zijn ook vervaardigd uit lokaal hard hout waarbij we heel het verhaal van boomstam uitkiezen, verzagen tot picknicktafel ineen bouten doorlopen.

Workshops

voor wie? scholen, particulieren, teamdagen van bedrijven, gemeentes…

  • Snoeien van fruitbomen (in workshop voor particulieren, leerkrachten, zodat jullie op termijn zelf aan de slag kunnen) (nov-maart)
  • Workshop fruitverwerking ism. Fruitdas. Samen met de kinderen gaan we aan de slag met een kleine handpers en ontdekken we een divers verhaal van appels en appelsap. (met eigen fruit of fruit aangeleverd door ons afkomstig van onbehandelde hoogstamboomgaarden) (okt-nov)
  • Snoephagen, struiken, aanplant, beheer. (in workshop met kinderen/jongeren) (nov-maart)
  • Aanplant (in workshop met kinderen/jongeren) van (fruit)bomen, struiken (hierbij kiezen we steevast voor inheemse soorten) (nov-maart)
  • Op stap in de natuur
    Een workshop waarbij we met een groepje (ong. 15 pers) een uur de natuur intrekken en spelenderwijs bestuderen.  (jaarrond)
  • Workshop insectenhotel (in workshop met kinderen/jongeren). Hierbij behandelen we wat is een insectenhotel, waarom plaatsen we deze, voor wie? (incl. een zoekkaart bijen, hommels), wat is de natuurlijke nestplaats van deze beestjes… (april-sept)
  • Kruidenspiraal maken(workshop met kinderen/jongeren/leerkrachten, beperkte groep), al dan niet met recupmateriaal bvb klinkers (april-okt)
  • Kruishaag maken van jonge uitgegroeide haag (2 à 3-jarig), of nieuw aanplanten, uitleg over dit erfgoedgebruik (nov-maart) Meer te weten komen over kruishagen? klik hier.
  • Haagdichten: Het verdichten van hagen, een ambacht. Creatief aan de slag met je haag, verstillen in de natuur, samenwerken als team, het creëeren van een biodiverse haag.  (nov-maart) (meer info onder artikels)
  • Creatief met snoeihout (nov-maart) (meer info onder artikels)
  • Nestkastjes bouwen
  • Op maat: Zijn er andere onderwerpen die u graag samen met de leerlingen zou willen uitwerken zien we uw vraag graag komen.

Voor al onze workshops stellen we de beleving en het zelf doen voor de deelnemers centraal. Wij zijn ervan overtuigd dat dit bijdraagt het samenleven met de natuur en tot het vergroten van het draagvlak voor onze groene omgeving. Bovendien zit in speelnatuur heel wat leerkansen voor kinderen en is het bevorderlijk voor hun behendigheid, creativiteit, samenspel voorruit. Dit gegeven combineren we met weetjes en info over dieren en planten en hoe de een afhankelijk is van de ander en omgekeerd.

Kostprijs afhankelijk van workshop, specifieke vraag en duur.

(Aan)vragen over workshops klik hier