Takkenhoop, een plaats voor je snoei’afval’

Je snoei’afval’ laten renderen in je boomgaard!

Een takkenhoop vormt een extra structuurelement waar een heleboel diertjes hun onderkomen in vinden. Bovendien bewaar je ook een plek met dood hout wat een specifiek biotoop vormt voor bepaalde organismen. Op deze manier draagt de aanwezigheid van een takkenhoop bij aan een veerkrachtig ecosysteem (het samenleven van dieren, planten en fungi en hun relaties met elkaar en de omgeving) in je tuin of boomgaard. Hoe veerkrachtiger je systeem, hoe minder gevoelig aan ziektes en plagen.
In tuinen kan een takkenwal als lage schutting fungeren, afrastering langs een tuinpad.. (zie ook het artikel creatief aan de slag met snoeiafval)
In de boomgaard hebben ook begrazers baat bij een takkenhoop. Ze zullen hun nieuw schaduwplekje, schuurplekje, knabbelhoekje erg appreciëren.
Tot slot zorgt een takkenhoop/ril voor minder afval. Zo moet het snoeihout niet afgevoerd of verwerkt worden en kan het hout ter plaatse zijn cyclus sluiten.

Locatie takkenwal: tip: zorg dat je rondom de takkenwal vlot kan beheren zoals maaien of laten begrazen, zo wordt het geen rommelig hoekje!

Takkenhoop vs takkenril

Een Takkenhoop

Een takkenhoop is zoals de naam het zegt een hoop van takken zonder een stapelrichting of palen om tussen te stapelen.

Voordelen
+Het is goedkoop
+Door de chaos aan takken is het mogelijks aantrekkelijker voor biodiversiteit, zeker als het een hoge hoop wordt en er dikke takken boven de hoop uitsteken. Dit is een perfecte uitkijkpost voor vliegende bezoekers zoals steenuil, torenvalk maar ook kleine vogeltjes gebruiken deze graag als uitkijk/zangpost.

Mogelijke nadelen.
-Het kan er een beetje slordig gaan uitzien, ook brandnetels (door afbraak hout komt er stikstof vrij wat de bodem verrijkt) vinden er hun plekje.

Oplossingen
Je kan de hoop aflijnen door met enige regelmaat rondom te maaien of te laten begrazen. uitstekende takken bovenop zijn interessant , deze aan de zijkant kan je opsnoeien, zo blijft de maaipad brij en deint je hoop niet uit. Verder kan je de hoop ook wat fleuriger maken door bloemen rondom erbij in te zaaien (doorprik dan wel eerst de grasmat, maar maak best niet alles kaal. Een kale bodem is de ideale kiemplaats maar ook voor ongewenste kruiden). Ook pompoenen doen het goed!

Oude takkenhoop aan de voet van pruimenboom.
Beheer: periodieke begrazing met ezels

Een takkenril

Een takkenril maak je door palen (onbehandelde kastanje of robinea of dikker snoeihout) op een vaste afstand van elkaar in de grond te kloppen. Zorg dat de palen diep genoeg in de grond zitten (mbv. grondboor). De creatievelingen onder ons kunnen ook het dikke snoeihout indien aanwezig uitselecteren, punten en deze als paal gebruiken.
Je maakt een dubbele rij met de palen zodat je de takken er mooi tussen kan stapelen. Breedte wal, zelf te bepalen. Doorgaans kan je stellen: hoe smaller, hoe orderlijker maar meer werk om te maken.
Palen van 6-8cm doorsnede met een hoogte van 1m80-2m (afh van de gewenste hoogte) zijn voldoende, meer mag. De afstand tussen de palen is afhankelijk van het type snoeihout je hebt: Als je veel klein hout hebt plaats je de palen best dichter bij elkaar, als lang, recht takhout hebt kan je de paalafstand vergroten.

Voordelen
+ Het is strakker en afgelijnder dan een takkenhoop. In de afwerking kan je indien gewenst de uitstekende takken met snoeischaar afwerken zodat je een mooie blok krijgt. Je kan ook S-vormige structuren maken om bvb een pad te volgen.
+ Maakt minder (geen) lawaai dan een hakselaar

Mogelijke nadelen
-Is duurder dan een takkenhoop. Maar niet noodzakelijk duurder dan het afvoeren van het snoeiafval. Bij het afvoeren heb je ook kosten aan busselen, inladen, transport en uitladen van het snoei’afval’ en de containerparkkost, of kosten aan de hakselaar.

Twee takkenrillen, 1 jaar oud, worden jaarlijks aangevuld met het snoeihout van de fruitbomen.

Dus voor elk wat wils, afhankelijk van de smaak, plaats, omgeving..
Aan de slag ermee! Succes!

Jeroen en Paulien